Nybörjarens guide – Allt du behöver veta om bultcirklar

fälg och bultmönster på cool bil

Att förstå bultcirklar är avgörande för alla som vill underhålla eller uppgradera sitt fordon. Även om det kan verka som en mindre detalj, spelar bultcirkeln en stor roll för bilens säkerhet, prestanda och utseende. Denna enkla guide ger dig grunderna i vad bultcirklar är och hur du väljer rätt för ditt fordon.

Vad är en bultcirkel?

Bultcirkeln, eller bultmönstret, är antalet bultar som håller fast hjulet på bilens nav och den cirkel dessa bultar bildar. Det är viktigt att bultcirkeln på hjulet matchar den på fordonet för att hjulet ska passa säkert.

Att förstå bultcirkelns betydelse

En korrekt bultcirkel säkerställer att hjulet monteras korrekt på fordonet. Om bultcirkeln inte matchar kan det leda till problem som vibrationer under körning eller i värsta fall att hjulet lossnar.

Hur läser man av bultcirkeln?

Bultcirkeln beskrivs ofta med två nummer: antalet bultar och cirkelns diameter i millimeter, till exempel "5/112". Det betyder fem bultar och en cirkeldiameter på 112 mm.

Vikten av rätt bultcirkel

Att välja rätt bultcirkel är kritiskt. Fel val kan orsaka allt från mindre irritationer till allvarliga säkerhetsrisker. Därför är det viktigt att alltid kontrollera bultcirkeln noggrant när du köper nya hjul eller fälgar.

Enkel guide för vanliga bultcirklar

Här är en översikt över några vanliga bultcirklar för olika fordonstyper:

  • 4 bultar, 100 mm cirkeldiameter: Passar mindre bilar som vissa modeller av Toyota och Honda.
  • 5 bultar, 112 mm cirkeldiameter: Används ofta på Volkswagen, Audi och Mercedes-Benz.
  • 5 bultar, 114,3 mm cirkeldiameter: Passar Ford, Lexus och vissa Nissan-modeller.
  • 6 bultar, 139,7 mm cirkeldiameter: Vanligt på pickup-trucks och SUV:er som Toyota Hilux och Ford Ranger.
Kom ihåg att detta är en generell guide och att du alltid bör dubbelkolla specifikationerna för just ditt fordon. Läs gärna Dagens Innovation, som har en bra sammanfattning om ämnet.

.

Mäta bultcirkeln själv

Om du är osäker på ditt fordons bultcirkel kan du mäta den med ett skjutmått, men instruktioner hittar du här. För jämnt antal bultar mäter du avståndet mellan motsatta bulthål. För ojämnt antal bultar mäter du från centrum av ett bulthål till den yttre kanten av det bulthål som är längst bort.

Tips för att välja nya hjul eller fälgar

  • Kontrollera alltid bultcirkeln mot fordonets specifikationer eller rådfråga en expert.
  • Beakta inpressningsdjupet (ET) och navets storlek för att säkerställa att de nya hjulen passar utan problem.
  • Tänk på fordonets användningsområde. Vissa hjul och fälgar passar bättre för specifika körförhållanden.
  • Genom att följa denna guide och använda den som en utgångspunkt kan du göra informerade val som förbättrar både utseendet och prestandan på ditt fordon, samtidigt som du upprätthåller högsta möjliga säkerhetsstandard.

    Klicka på följande länk för att gå (tillbaka) till huvudsidan www.bultcirkeltabell.se.